Trouwen kán betekenen dat jullie óók op het punt staan een huis te kopen. En samen een huis kopen… daar komt nogal wat bij kijken! Doe je voordeel met deze tips en tricks.
Een huis kopen… droom of nachtmerrie?
Wat vond ik het spannend, ons eerste hypotheekadviesgesprek bij de bank. En wat begreep ik er ook nog eens bar weinig van! Lineair, annuïtair, hypotheekrente… het was allemaal super nieuw voor mij. Het vergde dan ook heel wat uitzoekwerk, een klus die – ik moet het hem nageven – vooral mijn lief heeft geklaard. Desondanks maakten mijn gedachten overuren. Is dit echt hèt huis? Kunnen we de hypotheek echt betalen? Ook als het financieel eens even tegen zit? En wat is de beste bank voor onze hypotheek? Ik droomde er zelfs over, zo druk was ik ermee in mijn hoofd. En gelukkig kan ik zeggen dat het níet tot nachtmerries is gekomen, want: mijn man zocht alles perféct uit, bij de bank kon ik ál mijn vragen stellen (zo vaak als ik wilde!) èn – niet geheel onbelangrijk – het huis voelde gewoonweg goéd!
Wat ik leerde tijdens dit proces…
Dit was niet het eerste huis dat we hadden bezichtigd of waar we een bod op hadden gedaan. Er waren al meerdere huizen voorbij gekomen, zelfs al een enkel exemplaar waarvan ik op het eerste oog meende zeker te weten dat het ‘hèt droomhuis’ was (maar dan bleek er achteraf sprake van verborgen gebreken of de verkoper ging niet akkoord met een bouwkundig onderzoek). Mijn nummer één tip is dan ook: ga niét over één nacht ijs! Hoe goed je eerste indruk ook is, slaap er altijd een paar nachtjes over en bekijk sowieso meerdere huizen voordat je echt gaat kopen.
Tips van de financieel adviseur
Maud Mommertz, voormalig Financieel Adviseur (en nu Manager Kantoren) bij de Rabobank, vindt het vooral belangrijk om een aantal fabeltjes de wereld uit te helpen:
Fabel 1. “Als ik geen vast contract heb, krijg ik geen hypotheek.”
Niet waar! Ga altijd even langs de bank voor een hypotheekadviesgesprek. Oók als je geen contract hebt voor onbepaalde tijd, kun je een hypotheek krijgen.
Fabel 2. “Een registratie in het BKR register zorgt ervoor dat ik geen huis kan kopen.”
Ook niet waar! Een registratie in het BKR is voor je eigen veiligheid en geldt als een hulpmiddel om je te helpen de vraag te beantwoorden of het betaalbaar is wat je gaat doen.
Fabel 3. “Ik heb een studielening bij DUO, dus ik kan geen hypotheek krijgen.”
Eveneens niet waar! Natuurlijk is het wel verstandig om een goede rekensom te maken over wat je maandelijks reeds kwijt bent aan de lening en wat er nog overblijft voor een hypotheek. Check éérst of het binnen het budget past en ga dán op zoek naar jouw droomhuis!
Regel het goed!
Een huis kopen is zoiets groots in je leven, dus zorg ervoor dat je goed bent voorbereid en niet te snel in zee gaat (met een makelaar, bank, ofwel verkoper). Jonge stellen gaan vaak op huizenjacht en worden dan vanuit het niets verliefd op een huis. De eerste afspraak die ze plannen, is dan vaak met de makelaar. Zorg ervoor dat éérst alles goed geregeld is:
- Een samenlevingscontract bij de notaris of een huwelijk: leg vast wat te doen als het onverhoopt mis gaat tussen jullie.
- De financiën: check bij de bank wat wél en níet mogelijk is.
- De hypotheker: wat staat jullie te wachten, nu en voor de komende jaren?
Voel je je bij één van deze drie niet prettig, doe het dan niet. Pas wanneer alles goed op orde is en de randvoorwaarden kloppen, kunnen jullie ten volle genieten van jullie eigen droomhuis!
Tips van de makelaar
Ik vroeg Rob Honings, Makelaar-Taxateur bij RHonings Vastgoed ook nog om advies, en hij gaf mij de volgende tips:
Locatie
Voor welke locatie gaan jullie? Ga na hoe de verbindingen zijn naar werk, scholen, voorzieningen, sportlocaties, winkels, openbaar vervoer, natuur en evenementen. Is de gemeente/wijk een aantrekkelijke plek om te wonen? Vraag je dit óók af door de ogen van anderen. Als jullie eenmaal een huis op het oog hebben, rijd dan eens op meerdere momenten in de week of op de dag door de wijk. Hoe is het er in de ochtend, in de avond, en hoe in het weekend? Let hierbij niet alleen op het door jullie gespotte huis, maar óók op de buurwoningen. Hoe ziet het eruit, hoe ligt het erbij? Maak een wandeling door de wijk en proef de sfeer!
Inschrijven bij makelaars
Schrijf je in bij makelaars om andere kopers voor te zijn. Vaak duurt het enkele dagen voordat een woning op Funda.nl staat. Als je reageert, kom je vaak terecht in een ellenlange rij van mensen die allemaal willen bezichtigen – in sommige gevallen kom je zelfs niet eens aan een bezichtiging toe (vooral bij erg gewilde wijken en woningen). Zorg ervoor dat je in het bestand van de lokale makelaars staat. Ook al bieden ze veel woningen aan die het voor jou niet zijn, die ene droomwoning kan er net tussen zitten!
Technische zaken
Proef tijdens de bezichtiging vooral de sfeer en de ruimtes, maar houd je zintuigen ook scherp op technische zaken. Stel kritische vragen aan de makelaar, vraag naar de vragenlijst die de verkoper heeft ingevuld over het huis en check ook zelf op scheuren en vochtplekken. Voel je vrij om ter plekke te vragen of je zaken kunt uitproberen: draai bijvoorbeeld een kraan open om te checken of de afvoer goed doorloopt of open een raam en check de draai-kiep-functie.
Bouwkundig onderzoek
In het verlengde van de vorige tip, maar sowieso voor alle huizen die ouder zijn dan 50 à 60 jaar: twijfel je over de technische staat van het huis en wil je niet voor verrassingen komen te staan? Laat dan een bouwkundig onderzoek uitvoeren.
Een hypotheekgesprek
Enne… zelfs de makelaar adviseert om vóórdat je begint aan de huizenzoektocht, eerst een hypotheekgesprek te voeren! Het klinkt misschien saai, maar het is zó zinvol. Niets zo belangrijk als weten binnen welk budget je je kunt oriënteren. Wie weet blijkt die droomwoning dan toch haalbaar!
Gaan jullie samen een huis kopen? En hoe zijn jullie daar mee bezig? Lees ook eens de informatieve blogs van onze blog-collega’s How2spendit.