Misschien wonen jullie al samen, wellicht zijn jullie juist druk bezig om van ‘jouw stijl’ en ‘mijn stijl’ samen ‘onze stijl’ te maken in jullie huis. Maar hoe doe je dat eigenlijk, samen een huis inrichten? Check hier de tips!
Ons eerste samenwoon-stekkie
Mijn lief en ik wonen inmiddels alweer zo’n zeven jaar onder één dak. Ons eerste samenwoon-stekkie was een bij elkaar geraapt zootje van ‘mijn boekenkast’, ‘zijn bank’ en ‘onze samen nieuw gekochte tv meubel’. Ik was er super happy mee, alleen al omdat het ons eerste eigen plekje was! Nu ik hier en daar wat tips heb ingewonnen bij ware interieurexperts, besef ik dat het beter kan… En help ik jullie graag om er in júllie huis een mooi geheel van te maken!
Jullie huis inrichten; 5 tips
Mijn top 5 tips dankzij interieur addicts Dewi Delnoij en Devereaux Noma:
1. Maak een moodboard
Een moodboard maken kan natuurlijk zowel online als heerlijk aan de keukentafel met papier en schaar. Gebruik internet, Pinterest, woonmagezines en Instagram voor inspiratie en stel je moodboard precies samen zoals jíj het wilt. Zo creëer je jouw eigen stijl.
Wil je een deel van je bestaande interieur in je volgende inrichting gebruiken? Maak dan foto’s van de meubels en accessoires die je opnieuw wilt gebruiken. Zorg voor genoeg licht bij het maken van de foto, zodat het materiaal en de kleur duidelijk op de foto staat. Laat het meubel op zichzelf staan door het uit te knippen en neem de afbeeldingen van je bestaande interieur mee in je collage!
Maak eerst ieder apart een eigen moodboard, zodat je niet word afgeleid door wat de ander mooi vindt (of wat jij denkt dat hij/zij mooi vindt). Leg vervolgens jullie moodboards naast elkaar en vergelijk deze. Daarna komt het leukste (en lastigste) onderdeel: samen één moodboard maken waarin allebei jullie stijlen terug komen.
2. Bepaal jullie budget
Hoeveel kunnen en willen jullie uitgeven aan de inrichting van jullie huis? Zijn er meubels die jullie reeds meenemen vanuit eerdere woonplekjes of wordt alles nieuw? Maak een schatting van hoeveel je overal kwijt aan denkt te zijn en ga na of het past binnen jullie financiële budget. Zo weten jullie beter waar jullie aan toe zijn en ben je niet ineens – terwijl je nog maar de helft van de inrichting bij elkaar hebt verzameld – het hele budget kwijt.
3. Bezoek woonwinkels, check websites en ga óók naar kringloopwinkels
Ga naar zoveel mogelijk woonwinkels in de buurt en maak foto’s van de meubels en accessoires die je mooi vindt. En ook al denk je misschien ‘bij de kringloop hebben ze vast niks leuks’, ga er toch even langs. Je zult er maar net dat ene pronkstuk voor in jullie woonkamer vinden!
Verzamel alle foto’s (van de meubels in winkels) en plaatjes (van meubels die je online spot), zo kun je later een handige collage maken van het volledige interieurplaatje. Dit levert een eenvoudige check of alle vormen en kleuren bij elkaar passen. Maak in de winkels óók gelijk een foto van de prijzen, zodat je waar nodig meteen kunt puzzelen om ervoor te zorgen dat alles binnen het budget blijft.
4. Creëer jullie ideale ruimte-indeling
Ken je dat gevoel? Je bladert door woonmagazines en denkt ‘ons huis is niet goed genoeg’… Vaak ligt het aan de aanpak, niet aan het huis!
Hier dé aanpak voor jullie ideale ruimte-indeling in huis:
Stap 1: Teken een eenvoudige plattegrond. Let hierbij op bepalende elementen zoals een trap, raam en deur, want deze bepalen hoe je in de ruimte leeft.
Stap 2: Bepaal de loopzones en kleur deze vlakken op de plattegrond (gebruik hierbij de bepalende elementen van stap 1). Plaats in deze gebieden geen obstakels/meubels.
Stap 3: Bepaal de functionaliteiten. In de woonkamer kunnen dat bijvoorbeeld zijn: eten, televisie kijken, opbergen en piano spelen. Houd bij het inrichten vervolgens rekening met de ruimte die ieder gedeelte inneemt. Een zitgedeelte neemt bijvoorbeeld, door de diversiteit in meubels, veel plaats in, waardoor je hiervoor veel ruimte moet reserveren. Verder is het handig om de eetkamer zo dicht mogelijk bij de keuken te plaatsen. Ga nu spelen met de plaatsing van jullie meubels in de uitgekozen gebieden en neem de looproutes mee in jullie overwegingen.
5. Zorg voor het ‘thuiskomen gevoel’
Last but not least: persoonlijke foto’s, favoriete planten of een fijne geur zorgen ervoor dat jullie je ècht thuis voelen in jullie eigen woning.
Wat komt er absoluut wél en wat juist níet terug in jullie inrichting?