Vrijwel elk stel heeft wel eens een ruzie. En veel stellen, die ik vraag waar de ruzie over ging, vallen stil… Waarom? Dat lees je hier!
“Dat weten we eigenlijk niet meer” bekennen de meeste stellen die bij mij aangeven dat er wat vuurwerk is geweest. Nou, deze stellen zijn niet anders dan anders. Want het blijkt uit onderzoek dat de meeste conflicten gaan over…niks…
Ruzie over niks
Niks? Maar je kunt toch geen ruzie maken over niks? Nou, ik dus wel, en ik kan er ook zoveel bijhalen dat ik later inderdaad niet meer weet waar het eigenlijk over ging.
Het niks-ingrediënt van de ruzie geeft aan waar het over gaat in de meeste conflicten die niet fijn zijn; niet over de aanleiding, maar over jou en je partner. En dat heeft ermee te maken dat jullie twee verschillende mensen zijn die samen leven. Met een ander temperament en achtergrond.
Verschillende persoonlijkheid en levensstijl
Volgens relatie-expert Gottman is 69% van de ruzies blijvend in een relatie. Dat is nogal wat! Wanneer je er over nadenkt wel logisch. De meeste conflicten zijn namelijk geworteld in jullie verschil in persoonlijkheid of levensstijl. De oplossing is dus niet dat deze conflicten weg gaan maar dat je er samen over in gesprek kunt blijven. Zonder dat het telkens escaleert of dat je van elkaar verwijderd raakt.
DE tips om het leuk te houden
Met deze stappen kun je in jullie blijvende ruzies in gesprek blijven:
- Kalmeer. Vaak wanneer iets je raakt of je irriteert gaat je hart sneller kloppen, ga je zweten en kan het knap lastig zijn om nog in gesprek (lees: zonder te schreeuwen + beschuldigen + verwijten) te gaan. Wanneer je merkt dat dit het geval is kun je een korte break nemen (even naar het toilet, ga even iets heel anders doen (kopje water drinken of denken aan die leuke vakantie van vorig jaar) zodat je lijf kan kalmeren en je daarna makkelijker in gesprek gaat over het issue.
- Vriendelijke start. Hoe een discussie over het conflict begint is vaak bepalend voor hoe dit afloopt… Probeer om met een ‘zachte’ start iets aan te kaarten in plaats van direct een flinke beschuldiging. Je zult merken dat de reactie van je partner dan heel anders is. Dus bijvoorbeeld ‘lieverd, er iets wat me dwars zit en daar wil ik het graag even over hebben’ in plaats van ‘jij hebt voor de zoveelste keer …”
- Repareer. Vaak zet jij of je partner kleine ‘repareer-momentjes’ in. Bijvoorbeeld wanneer je een klein grapje maakt, een knipoog geeft, je partner kort aanraakt, luistert en je partner serieus neemt. Wanneer je kiest om deze dingen te zien als ‘repareer-momentjes’ kies je voor een houding die zegt ‘wij komen hier samen doorheen’.
- De onderlaag. Achter jullie beide kanten van het verhaal zit een visie, droom of standpunt. Probeer daar achter te komen door ernaar te vragen en te luisteren. Wees dus geïnteresseerd in waarom die rommel opruimen nou zo belangrijk is voor je partner, wat is zijn wens hierachter?
- Neem verantwoordelijkheid. Ook al is het nog maar zo klein, neem verantwoordelijkheid voor het stukje van jouw aandeel in de situatie.
- Sluit een compromis. Kijk, wanneer je elkaars verhalen kent, of je je rustig voelt en je ‘samen’ naar de situatie kunt kijken, hoe je de volgende keren met eenzelfde soort situatie om wilt gaan en of er een mogelijkheid is voor compromis.
Mijn eigen ruzie over ‘niks’
Mijn geliefde en ik zijn er achter gekomen dat onze ruzies over tijd niet weg gaan omdat we zo verschillend zijn. Mijn lief noemt tijd ‘vloeibaar’ en ik vind acht uur acht uur. Door dit te accepteren zijn we na 12 jaar opeens tot een compromis gekomen waardoor we niet meer verhit en in mineurstemming op een feestje aankomen. Ik ga gewoon weg zodat ik weet dat ik op tijd ben en manlief gaat op het moment dat voor hem de tijd rijp is. Wat er bijna altijd in resulteert dat we gelijktijdig in goede stemming aankomen ;)
Foto: Unsplash / Aidan Meyer