Hoe zorg je ervoor dat jullie liefde goed blijft? Door realistische verwachtingen en door samen te blijven groeien. Joke vertelt je er vandaag meer over.
Verwachtingen hebben te maken met je kijk op liefde. Je kijk op liefde en relatie beĂŻnvloedt hoe jullie relatie zich zal ontwikkelen en of je steeds meer een âsamenâ krijgt. In deze blog uitgebreidere info over de eerste twee elementen in je liefdeskijk die helpen om te investeren in een steeds intiemere en gezondere relatie!
1. Realistische verwachtingen
Realistische verwachtingen helpen om op een prettige manier samen te kunnen leven. Vaak hebben je verwachtingen van de liefde te maken met een (perfect) plaatje wat je in je hoofd voor je ziet. Dit plaatje is meestal gebaseerd op liefdesrelaties die je in films en tv ziet en op het beeld wat je van huis uit hebt meegekregen, dus hoe je ouders met elkaar om gingen. Wanneer je je verwachtingen gaat onderzoeken wordt je daar bewust van. Dit helpt om vervolgens te kunnen kijken naar wie jij bent, wie je partner is en hoe jullie willen dat je relatie eruit ziet. Dan komt er ruimte voor realistische verwachtingen!
Een verwachting van jullie kan zijn dat je graag steeds meer van elkaar wilt leren houden. In de praktijk betekent dit dat je dus van elkaars wel en wee op de hoogte blijft en daarin investeert. Wanneer je bijvoorbeeld verwacht dat je partner je helemaal gelukkig gaat maken waardoor je je altijd goed en verliefd voelt, zul je bedrogen uitkomen. Zelf ben je ook niet perfect! Een realistische verwachting wordt gekenmerkt doordat er ruimte is voor de eigenheid van jou en je partner. Dus dat betekent dat je partner ook dingen op zijn eigen manier mag doen. Uiteraard mag jij je wensen kenbaar maken maar je partner mag ook kijken naar wat hij daarin wel en niet wil (en kan).
Een andere verwachting kan bijvoorbeeld zijn dat het altijd gezellig moet zijn. Dit kan veel druk geven op de relatie omdat verschillen of ruzies (die vaak een uitnodiging zijn voor groei!) dan betekenen dat het niet goed gaat. De verwachting dat je bijvoorbeeld altijd alles samen moet doen is in de praktijk heel vermoeiend. Je bent en blijft twee verschillende personen die ook persoonlijke tijd nodig hebben. Realistische verwachtingen geven ruimte om te kunnen genieten van spontane momenten en van jullie anders zijn.
2. De bereidheid om je te blijven ontwikkelen
Sta je open voor groei en wil je nieuwe dingen leren? Dit kan op verschillende vlakken zijn. Bijvoorbeeld groei in je werk, een cursus, inspiratie opdoen in een museum, creatief bezig zijn. Door al deze dingen ontdek je nieuwe dingen over jezelf, de ander en het leven. Je hebt hierdoor je partner ook steeds iets nieuws te vertellen. Een ander aspect van persoonlijke ontwikkeling is in jullie relatie. Door bijvoorbeeld in een eerlijk gesprek met je partner ook te kijken naar jouw aandeel in een conflict en bespreken wat jij zou kunnen doen en leren om je partner tegemoet te komen. Of te leren om dankbaarheid te uiten voor de (gewone) dingen die je partner doet.
Ik heb mijn verwachting bijgesteld dat mijn geliefde alles op moet ruimen zodat ik me rustiger voel. Doordat mijn verwachting hierin realistischer is geworden kan ik op een rustige en niet-eisende toon vertellen dat het me rust geeft wanneer hij zijn jas ophangt in plaats van die rond te laten slingeren. Dat was een redelijk argument, vond echtgenoot, en de jas wordt opgehangen. Rondslingerende schoenen ruim ik zelf maar op. Scheelt veel tijd en gedoe. Nu nog conflictmanagement omdat mijn lief zijn schoenen steeds kwijt is ;)
In de volgende blog over âje kijk op de liefdeâ vertel ik meer over de laatste twee elementen: Toewijding + doorzettingsvermogen en Geven.
Bron foto’s: Shutterstock